Webové sladkosti: Chlast slast
V minulém díle Webových sladkostí jsem povídáním o koktejlových
stránkách nakousla téma, kterým se budeme zabývat dnes. Ano, jedná
se o dobré pití, bumbání, sosání, pošušňáníčko - prostě vybrané
alkoholické nápoje a jim věnované stránky, které se nacházejí na
českém webu.
Gin
www.archa.cz/tom/main-koktejly.htm
Pominu-li víno, já osobně mám nejraději GIN. Tak
těmito slovy začíná Tomova stránka věnovaná ginu. A musím se
přiznat, že s druhou polovinou věty nemůžu nesouhlasit. Ale musí to
být gin dobrý, žádný chuťový plagiát, jakým je většina českých verzí
tohoto božského nápoje.
Tomova ginová stránka zaujme na první pohled (to prostě nemůžete
přehlédnout ;) originálním zeleno-černým designem. Na druhý pohled
zaujme přehledně uspořádanými a čtivě podanými informacemi.
Hned na vršku stránky
na vás přívětivě pokukují tři slavné ginové lahvinky: Beefeater,
Gordon's a Tanqueray. Po nich následuje krátké povídání o historii,
složení a typech ginu. Stejně jako "třináctý karlovarský pramen", i
gin původně sloužil jako lék na posílení zažívání. Velkou popularitu
si získal v Indii, kde ho angličtí vojáci míchali s tonikem, který
je svým obsahem chininu chránil před malárií. Na stránce je pro vás
připraven i rozsáhlý receptář receptů na koktejly, které obsahují
gin. Na závěr špatná zpráva - recepty jsou pouze v angličtině.
Whisky
freeweb.coco.cz/pkomarek/whisky.html
Whisky stránky se vyznačují jednoduchou úpravou a jejich autor
nezměrným optimismem týkajícím se českých internetových linek (jak
jinak si vysvětlit sice pěkné, ale velké obrázky v počtu 14 ks na
stránku ;).
Stránky přinášejí
informace o historii výroby whisky, která je mimochodem zajímavější,
než byste si mohli myslet, popis výroby této ozdoby lepších
restauračních zařízení, povídání o mistrech míchačích, seznámení s
několika desítkami nejznámějších značek (uvidíte, že vás z toho
barvitého líčení chutí a vůní začne mlsná slina táhnout k
nejbližšímu baru ;) a samozřejmě odkazy na jiné, jménem whisky
spřízněné www stránky.
Mimochodem, víte, co o whisky prohlásil slavný skotský spisovatel
Walter Scott? Kdybychom přesně zjistili, jakou dávku whisky máme
každodenně pít - a kdybychom ji také skutečně pili -, jsem
přesvědčen, že bychom žili věčně a že by se svět obešel bez lékařů a
hřbitovů. A distributoři léčiv by mohli tak akorát louskat
cvrčky :-)
Rx Bourbon
http://www.rxbourbon.cz/
Název Rx Bourbon vzniknul v Americe, v době nechvalně proslulé
prohibice. Jen několik palíren, mimo jiné i palírna Cascade, dostalo
povolení nadále pálit zlatavý mok, který byl ovšem k mání pouze na
lékařský předpis. A lidé (hlavně muži, pochopitelně ;) byli ochotní
udělat všechno možné, aby magický cár papíru začínající latinským
symbolem Rx. získali.
A tak brzy svůj
oblíbený "lék" přejmenovali na Rx Bourbon. Na stránkách věnovaných
tomuto nápoji se mimo podrobnější rozbor jeho historie dočtete popis
technologie výroby (člověk se občas diví, co ve výsledku pije ;) a
závazné normy pro složení bourbonu. Zvídavé očko internetového
surfaře jistě zaujmou videoukázky s reklamami na Rx Bourbon nebo
tapety pro vaše pozadí ve Windows. A jak pozná laik dobrý Rx
Bourbon? Podle Jima Murraye, známého znalce whisky, se Rx Bourbon
vyznačuje následujícími vlastnostmi: Aroma je sladové a hedvábné
s příjemnou smetanovou vanilkovou karamelí, až mrkvový koláč s
nádechem máty, při zahřátí v rukou je cítit všeobecně dub se stopami
pepře. Sladká krémovost převládá.
Zuzana Fenclová (sue@firma.seznam.cz) -
15.4.1999
Zaujal Vás tento článek? Chcete nám k němu
něco sdělit? Neváhejte a sdělte
nám svůj názor
S O U V I
S E J Í C Í O D K A Z Y . . .
V A Š
E N Á Z O R Y . . .
|