Aberlour
Palírna Aberlour, ležící na úpatí Ben Rinnes, nedaleko místa, kde se Lour Burn vlévá do řeky Spey, byla založena v roce 1826, ale na etiketě je uveden rok 1879. Druhý letopočet označuje rok, kdy byla po ničivém požáru přestavěna. K whisky Aberlour se pojí velice tajemná historka. V roce 1964 zjistili pracovníci destilerie, že se pramen, ze kterého berou vodu k výrobě whisky, začíná chovat nestandardně. Ze zdroje vyrážely gejzíry a voda jako by vřela. Racionální vysvětlení tohoto jevu se nenašlo. Mnozí z místních obyvatel celkem logicky tuto skutečnost prohlásili za zázrak způsobený St. Dunstanem, zdejším patronem. Vysoká kvalita whisky Aberlour nespočívá jen na kvalitní vodě, pečlivě tříděném sladu a rašelině. Svým dílem se na ušlechtilosti nápoje podílí mistr sládek, pan Kenny Fraser. Ten každou noc prochází zrací sklepy a dřímajícím sudům vyhrává na své dudy. Dnes ji vlastní francouzský gigant Pernod-Ricard a kromě modernizace prostor zahájil doma rozsáhlou reklamní kampaň. V důsledku toho se většina lahvové sladové Aberlour prodá ve Francii. Velká část produkce tohoto lihovaru se používá jako příměs do míchaných whisky.
Aroma: 10-ti letá: kořenité, ostré, travní, květinové
Příchuť: 10-ti letá: peprná, karamelová, středně až plně tělnatá, dlouhý konec
10 year old
15 year old
1971
1976
18 year old
100 proof
Antique
21 year old (Duty Free)
A'bunadh
30 year old
Distillers Selection
Special Reserve
Další obrázky (některá ocenění)
Další obrázky