Atholl Brose







Jedná se o nápoj aristokratického původu, je pojmenován po vévodovi z Athollu. Pověst praví, že roku 1745 nalil svou kaši do studny, odkud nabíral vodu jeho největší nepřítel, hrabě z Rosu, a díky této lsti ho přemohl. Zatímco hrabě tvrdě spal, zmožen účinky kaše, vévodovi vojáci ho snadno zajali a uvěznili. Pověst je patrně jen pochybným doporučením nápoje, který se připravuje z whisky, medu a ovesné mouky.Recept sám pochází od osmého vévody z Athollu. Ovesnou mouku smícháte s vodou, ponecháte ji stát pětačtyřicet minut a potom ji přecedíte přes jemné síto. Takto vzniklo kaši osladíte vřesovým medem a přidáte whisky. Slijete do láhve a necháte dva dny uležet. teprve potom ji můžete podávat. Anebo si tento nápoj můžete koupit. K výrobě Atholl Brose se používá kvalitní jemná dvanáctiletá whiska.














Zpět