Cutty Sark
Skotská whisky Cutty Sark nese již bezmála osmdesát let jméno nejrychlejší plachetnice své doby. Značka se zrodila 23. března 1923 ve firmě Berry Bros. and Rudd v srdci St. James. Firma již před první světovou válkou prodávala malé množství skotské whisky svých vlastních značek do USA. Protože bylo víc než zřejmé, že nešťastný experiment s prohibicí nebude trvat věčně, společnost hledala novou míchanou whisky na export, zejména do USA. Originalita Cutty Sark, která se stala absolutně první světlou skotskou whisky, spočívá v její lehké chuti a výjimečné barvě. Cutty Sark se podle tradiční skotské receptury vyrábí již bezmála osmdesát let a patří mezi kvalitní míchané whisky na světě. Je tvořena směsí zhruba dvaceti "single malt" - sladových whisky - a kvalitních obilných whisky. Většina sladových whisky pro Cutty Sark pochází z proslulé skotské oblasti Speyside, která je známá svou měkkou vodu a produkcí elegantních a chuťově bohatých sladových whisky. Cutty Sark zraje na Skotské vysočině v sudech z bílého amerického dubu, jež se před tím používaly pro výrobu Olosoro Sherry, a ustařený destilát se do nich dvakrát vrací. Zrání ve speciálních dřevěných sudech dodává Cutty Sark lehkou vanilkovou příchuť a světle zlatavou barvu. Zatímco klasické skotské whisky jsou tmavé a chuťově výrazné, Cutty Sark se stala absolutně první vysoce kvalitní whisky světlé barvy. Charakteristická je pro ni osvěžující lehká chuť - říká se, že Cutty Sark "nebere život tak vážně". Lehkost a světlost je zaručena především tím, že Cutty Sark je jen velmi mírně nakuřována a její barva se stabilizuje přidáním pouze malého množství karamelu. Když se později Francise Berryho ptali, proč je Cutty Sark tak světlá, odpověděl: "A proč jsou ostatní whisky tak tmavé...?". Také filtrace probíhá při mírnější teplotě než u jiných značek whisky. Známá žlutá etiketa neměla být podle původního návrhu žlutá. Tiskaři se však spletli a vytiskli ji jasně žlutou, ale společníci se nakonec rozhodli tuto barvu zachovat.