Glenmorangie









V místech, kde se nyní nachází Glenmorangie, se údajně vyrábí alkohol již od starověku. Překlad jména Glenmorangie zní "Údolí klidu" (nebo také "Proláklina vedle vody"). Tako palírna byla známá také různými technickými "zlepšováky" týkajícími se konstrukce kotlů. Pot Stills umístěné v distilerii jsou absolutně nejvyšší ve Skotsku - měří 513 centimetrů a považují se za významný zdroj chuti: při destilaci unikají páry alkoholu relativně dlouhou cestou a zbavují se tak postupně nežádoucích příměsí. Společnost tvrdí, že díky jim se na vrchol kolony dostanou jen ty nejčistší páry alkoholu. Glenmorangie je vyráběna jednou z posledních nezávislých společností od roku 1843, kdy ji nechal zaregistrovat Matheson z Talinu.. Díky jedinečnému způsobu stárnutí se whisky Glenmorangie stala velmi oblíbenou značkou na celém světě. Distilerie používá ječmenový slad, který je připravován podle její vlastní receptury - zvláštností je poměrně malé sušení. Voda je z vlastního zdroje Tarlogie Springs, z pramene vyvěrajícího z pískovce. Je poměrně tvrdá a díky průchodu územím pokrytým vřesem a jetelišti dává výslednému produktu stopu sladkosti. Ony úžasně štíhlé kotle a přímořská poloha mají na výsledná produkt zřejmě velmi blahodárný účinek, neboť po deseti letech přichází na trh sladová whisky, která čichovým buňkám přináší vůni večerní zahrady na začátku léta. Co se chuti týče, jedná se o fantasticky bohatou whisky, doplněnou pikantní kořenitou a citrusovou příchutí, která je charakteristická pro většinu palíren na sever od Inverness, přesto však zůstává nejlehčím druhem whisky z celé oblasti. Desetiletá zraje výhradně v dubových sudech po americké Bourbon Whiskey (především od Maker's Mark). Tyto sudy jsou výhradně z bílého dubu z Ozarských hor v USA.
Osmnáctiletá Whisky prochází dvěma periodami zrání. Nejprve opět v sudech po americké Bourbon Whiskey a poslední dva roky v evropských dubových sudech po sherry, případně portském nebo madeiře. Tuto osmnáctiletou whisku se doporučuje pít zásadně zahřátou na tělesnou teplotu, nikdy vychlazenou. Také dvanáctiletá whisky zraje v různých sudech (od sherry, portského a madeiry). To jsou tzv. Glenmorangie Finish - dvanáctileté whisky. Nejznámější jsou tři druhy. Sherry Wood Finish je světle zlatá a má sladkou příchuť sherry a oříšků. Port Wood Finish stárne v sudech po portském a díky tomu má nádech do červena, je sušší a chutná po mátě a hořké čokoládě. Madeira Wood Finish je světle jantarová s oranžovým nádechem, na jazyku je chladivá a kořeněná, závěr je sladký. Ochutnání vzorků jednoho po druhém by přineslo velmi zajímavý zážitek. U některých svých produktů palírna také experimentuje s dozráváním ve vinných sudech po Cabernet Sauvignon (Chateau Mounton Rotchild). Jedním z posledních kroků je ročník 1999, jehož část zraje v sudech po koňaku - Glenmorangie Cognag Matured.
Vedení palírny odmítalo dříve připustit, aby se lihovina z nejvyšších kotlů ve Skotsku stala součástí míchaných whisky jiných značek. Až teprve nedávno začala tyto zakázky přijímat a whisky určenou k těmto účelům plní do sudů pod banálním názvem Westport. Do plnícího tanku se přidává nepatrné množství whisky Glen Moray - jen tolik, aby nebyla nijak ovlivněna chuť zrající whisky, ale přitom dostatečné množství, aby to nezávislým stáčecím firmám zabránilo prodávat tuto whisky jako čistou sladovou pod slavným názvem Glenmorangie.

Aroma: 18-ti letá: ořechové, květinový nádech, olejnaté chuti
Příchuť: 18-ti letá: kouřová, kávová, tabáková, lehce slaný konec výrazné chuti






Glenmorangie Port Wood Finish, Glenmorangie Sherry Wood Finish



Glenmorangie Madeira Wood Finish, Glenmorangie Claret Wood Finish



Glenmorangie Ten Years Old, Glenmorangie 18 Years Old



Glenmorangie Millennium Malt - 12 Years Old



Glenmorangie 150 Anniversary - 21 years Old, Glenmorangie Culloden, Glenmorangie Elegance - 21 years Old



Glenmorangie 1971, Glenmorangie 1977, Glenmorangie Fino Sherry Wood Finish, Glenmorangie Special Reserve




Další obrázky (palírna)







Zpět